After much delay, here is the recipe for இரு புளி குழம்பு that
I obtained from my mother in Feb this year (2012). Recipes for this dish are also available from several online sources, including Subbu's Kitchen, "Flavours of Indian Kitchen", and the Hindu's My Grandma's Recipe section.
Ingredients:
கத்திரிக்கா (brinjal) - 1 to 2 [can be substituted with வெல்ல பூசணிக்கா (winter melon ?), சௌ-சௌ/பெங்களூர் கத்திரிக்காய் (chayote) or வெண்டக்கா (lady's fingers or okra)]
புளி (tamarind) -size of small lemon
புளிச்ச மோர் (butter milk) - 1 cup
கடுகு (mustard) - 1 tsp
மேந்தியம் (fenugreek seeds) - 1 tsp
சிவப்பு மிளகாய் (red chillies) - 3 (or as many depending on required காரம்)
சாம்பார் பொடி (sambar powder) - a pinch
பெருங்காயம் (asafoetida) - a pinch
உப்பு (salt) - to taste
என்னை (oil) - for frying
கருவேப்பிலை(curry leaves) - for seasoning
பச்ச மிளகாய்(green chillies) - 3
தணியா (coriander seeds) - 1 tsp
தேங்காய் (grated coconut) - 1 tbsp
Method:
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgZA6OGCF2JW6BStsUSCmTqmasFEd9o-4d5gdiaWOwlHonhOkoWLdjkb2i8zzqy8rsGBNFrAG8WvUvIxc7pdQFTHj9rnWaCBJqBJdIrcP9W1wDzWvSgwzDo6b6wcHkJlpUJFciDXndF3VM1/s400/irupuli_kuzhambu.jpg)
Ingredients:
கத்திரிக்கா (brinjal) - 1 to 2 [can be substituted with வெல்ல பூசணிக்கா (winter melon ?), சௌ-சௌ/பெங்களூர் கத்திரிக்காய் (chayote) or வெண்டக்கா (lady's fingers or okra)]
புளி (tamarind) -size of small lemon
புளிச்ச மோர் (butter milk) - 1 cup
கடுகு (mustard) - 1 tsp
மேந்தியம் (fenugreek seeds) - 1 tsp
சிவப்பு மிளகாய் (red chillies) - 3 (or as many depending on required காரம்)
சாம்பார் பொடி (sambar powder) - a pinch
பெருங்காயம் (asafoetida) - a pinch
உப்பு (salt) - to taste
என்னை (oil) - for frying
கருவேப்பிலை(curry leaves) - for seasoning
For grinding:
சிவப்பு மிளகாய் (red chillies) - 3பச்ச மிளகாய்(green chillies) - 3
தணியா (coriander seeds) - 1 tsp
தேங்காய் (grated coconut) - 1 tbsp
Method:
- Soak the புளி and take out the புளி தண்ணி.
- Fry தணியா, பச்ச மிளகாய், சிவப்பு மிளகாய், and தேங்காய் slightly, and grind with a little water into a paste, keep aside.
- Heat some oil in a cooking vessel, and add கடுகு, மேந்தியம், சிவப்பு மிளகாய் and fry slightly.
- Now add the கத்திரிக்கா and fry for a few more minutes, and then cook the mixture in புளி தண்ணி, along with a pinch of பெருங்காயம் , சாம்பார் பொடி, and உப்பு, until the smell of raw புளி and சாம்பார் go away.
- Add the ground course paste to the cooked கத்திரிக்கா along with the புளிச்ச மோர் and let it boil for a few more minutes (till it comes to a "கொதி").
- Season the குழம்பு with கருவேப்பிலை (optional, not in my mother's recipe). Serve hot, ensoy :-)
No comments:
Post a Comment